Backpackere reiseråd og vaksiner

Backpackere er ofte mer utsatt for sykdom på reise. Alle på Sentrum Reisemedisin har erfaring med backpacking, og vi gir deg rådene du trenger.

Før reisen

Ta reisevaksiner i god tid, helst 6-8 uker før avreise. De fleste vaksiner har likevel effekt selv om de settes sent. Gulfebervaksinen må settes 10 dager før avreise.

Husk reiseforsikring. Dersom du har en alvorlig sykdom eller planlegger risikosport bør du  sjekke med forsikringsselskapet på forhånd at du er dekket for alle eventualiteter. Gouda er det eneste selskapet som dekker all ekstremsport. Europeiske dekker de fleste ekstremsporter.

Planlegg et lite reiseapotek, f.eks kan det være lurt å ha med seg en del sterile nåler og bandasjer til eget bruk.

25.000 nordmenn, de fleste i alderen 15-25 år, får påvist Chlamydia hvert år. Test deg før turen, så kan du få behandling før reisen og slipper å smitte andre og få komplikasjoner selv. Ha ellers med nok norske kondomer på turen.

Under reisen

Mat

Vær forsiktig med mat som salater, skalldyr, iskrem og majones. "Kok det, stek det, skrell det eller glem det" er et klassisk råd. Unngå særlig mat som kan ha stått lenge på middels varme, som koldtbord. Kylling og egg må være gjennomstekt (kjøttet skal ikke være rødt ved beinet og eggeplommen skal være stiv), for å unngå både salmonellabakterien og fugleinfluensa. Unngå markeder der det selges levende fugl.

Ikke spis mat som smaker vondt. Mange forteller i ettertid at de har gjort det og blitt syke. Ikke spis på restauranter der hygienen er åpenbart dårlig (f.eks skitne glass). Mange kunder på en restaurant er et godt tegn. Ha med deg egen mat og drikke på lange bussturer, slik at du ikke blir avhengig av det som serveres langs veien.

Drikk kun vann som er kokt eller forsvarlig behandlet. Man får stort sett tak i flaskevann, og i hvert fall Coca Cola på de fleste steder i verden. Unngå isbiter. Te og kaffe er som regel sikkert.

Hygiene

Vask alltid hendene før du spiser. Ha med våtservietter/desinfeksjonsvæske. Klipp neglene ofte, bakterier trives godt under neglekanten. Vask/desinfiser sår umiddelbart, da det er lettere å få infeksjon i varmt og fuktig miljø.

Å ta piercing og tatovering i utlandet er en dårlig ide. Det er stor risiko for å få blant annet hepatitt C som det ikke finnes vaksine mot. Piercing er også et typisk utgangspunkt for infeksjoner med forskjellige bakterier, så fjern gjerne de du måtte ha før reisen.

Mygg

Beskytt deg mot myggstikk. Bruk impregnerte klær som dekker så mye som mulig, impregnert myggnetting om natten og myggspray som inneholder DEET.

Malariamyggen stikker særlig i skumring og mørke, og trives best i landlige områder. Stikkene gir ikke smerte og klør ikke. Du kan derfor ikke regulere bruken av myggspray og myggnett etter antall myggstikk.

Denguemyggen stikker hele dagen og du må derfor bruke myggmiddel også på dagtid. Denne myggen trives best i bynære områder. Bruk derfor myggspray med DEET også i byer.

Tse-tse-fluen, som gir sovesyke, avskrekkes ikke av myggspray. Bruk dekkende klær. Mygg og fluer tiltrekkes av mørke klær, dette er årsaken til khakifargen på safariklær. Unngå særlig mørkeblått som brukes som felle for å fange tse-tse-fluen. Rådfør deg med lokalbefolkningen om hvor tse-tse-fluen finnes. De fleste safariguider vet dette.

Sykdom

Skulle du bli syk bør du prøve å finne en klinikk som også behandler vestlige. Vær oppmerksom på at standarden på leger og sykehus varierer kraftig. I noen land, særlig afrikanske, må du til hovedstaden for å få kyndig behandling. Ta kontakt med forsikringsselskapet for råd og hjelp.

Apotekansatte, selv uten noen form for utdannelse vil ofte gi inntrykk av at de har svært god greie på det meste og vil gjerne selge deg medisiner reseptfritt. Ikke begynn med selvbehandling dersom du kan unngå det. Oppsøk heller lege!

Feber, hodepine og muskelverk kan være både influensa, denguefeber og malaria. Feber kan også være malaria selv om du står på malariatabletter. Særlig i Afrika er det stor overdiagnostisering av malaria blant turister, så ikke la deg behandle uten at du stoler på legen.

Ved diare er det viktigste å få i seg nok væske og salter. Cola bør tynnes ut, da sukkeret trekker med seg væske ut av kroppen (tynnes 1 del cola til 3 deler vann). Oppsøk lege ved blodig diare eller feber over 38,5 grader.

Andre tips til backpackere

Hold avstand til dyr som hund, ape og flaggermus. Blir du bitt trenger du sannsynligvis rabiesvaksine raskt. Du trenger 5 doser i løpet av 28 dager. Såret må renses, og stivkrampevaksine må vurderes, dersom du ikke har fått siste 5 år. Ved dype bitt bør man også oppsøke lege for å vurdere antibiotika.

Unngå heteslag. Få i deg nok væske og bruk solhatt.

Unngå insekter og slanger. Bruk sko for å forebygge kuttsår og hakemark. Søk råd lokalt om brennmaneter, krokodiller, flodhester, hai eller understrømmer.

Unngå å bade i ferskvann pga. parasitten schistosomiasis (bilharzia).

Trafikkulykker er den desidert vanligste årsak til alvorlig skade hos reisende. Bruk hjelm på moped. Det er ikke smartere å kombinere alkohol og kjøring på reise enn hjemme. Gå ut av buss eller taxi dersom sjåføren virker beruset.

Etter reisen

Har du vært i kontakt med bed bugs? Da bør du lese dette snarest!

Husk å ta malariatablettene også etter hjemkomst som foreskrevet av legen. Feber etter opphold i område med malaria skal alltid behandles som malaria til det motsatte er bevist. Dette sjekkes ved blodprøve. Man kan få malaria tre måneder etter myggstikket! I sjeldne tilfeller enda senere opp til ett år.

Mange er plaget av løs mage etter turen, ta eventuelt kontakt med lege for å ta avføringsprøver.

Test deg for hepatitt B, C, HIV og Chlamydia dersom du har hatt usikker sex.

Dersom du har badet i ferskvann der det kan være schistosomiasis (bilharzia), anbefales en blodprøve og en urinprøve med mikroskopi. Andre prøver kan være aktuelle, ta kontakt med lege.

Forslag til utstyr til backpackere

For backpackere er det viktig å ha med seg ting som tar liten plass, samt ting som er vanskelig å få tak i underveis.

  • Førstehjelpspakke
  • Myggnett og myggspray
  • Laken som beskytter mot bed bugs (sengekryp). Veldig nyttig hvis du har tenkt å bo billig.
  • Silkelakenpose (silke er desidert mest behagelig i varmt klima)
  • Tynn sovepose til kaldere dager
  • Pengebelte (lurt med et som man også kan bade med)
  • Liten lommelykt (gjerne hodelykt) og lommekniv
  • Wirelås til å låse fast sekken. Lurt til togreiser etc.
  • Låsbart metallnett til sekken, hindrer at noen legger oppi uønskede ting i sekken under transport
  • Reisehåndkle. I fuktig tropisk klima blir vanlige håndklær aldri tørre
  • Universalpropp, de fleste vasker på ungdomsherberger og enkle pensjonater mangler propp, kjekt å ha når du skal vaske klær
  • Elastisk klessnor til å henge opp vaskede klær
  • Liten vindjakke (komprimerbar)
  • Langbukse med avtagbare bein (to bukser i ett)
  • Gode trekkingsko
  • Ullundertøy og sokker, dersom du skal til fjells
  • Ekstra briller, eventuelt  kontaktlinser

 

Sentrum Reisemedisin selger enkelte av produktene du trenger til turen til en god pris. Se også reiseapotek.

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram